Herinnert u zich nog dat een collega in je omgeving met één van deze trauma’s te maken had: pesten op het werk, burn-out, (langdurig) zieke, ontslag, faillissement, COVID, een overlijden, een verkeersongeval, of een arbeidsongeval…?
- Hoe ga je dan hiermee om als organisatie?
- Wat mag je wel en wat mag je niet vragen van zo een werknemer?
- Wat helpt je werknemer in het verwerken van zijn trauma en terug te keren naar de werkvloer?
- Welke rol speelt jouw organisatie hierin?
- Sta je als organisatie hier alleen voor, of durf je expertise in te roepen om deze pijnlijke ervaringen op een professionele manier te begeleiden?
- In hoeverre is uw organisatie voorbereid om deze thema’s aan te pakken?
Wij maken deze thema’s op een deskundige manier bespreekbaar.
Zo voorkom je als organisatie langdurige ziekte en het verlies van gekwalificeerde werknemers.
Onwetendheid en onzekerheid laten werknemers zich verloren voelen. “Ik heb hier geen woorden voor.” – Deze zin spookt door ons hoofd of we spreken hem uit omdat we niet zeker weten of onze woorden troostend zijn of eerder als oppervlakkig worden ervaren.
Een traumatisch gebeurtenis leidt vaak tot een groot ongemak bij de naasten en collega’s.
Mensen maken er vaak ‘een taboe’ van.
En toch - juist nu heeft de getraumatiseerde persoon bijstand nodig, zij het door empathische woorden of een meelevend gebaar.
Zelfs de lichaamstaal van de omgeving maakt indruk op de persoon in kwestie.
Als leidinggevende hebt u ook in deze situatie een voorbeeldfunctie, maar u bent ook maar een mens met gevoelens en onzekerheden.
Hoe gaat u om met deze ernstige situatie?
We reiken u beproefde technieken en krachtige communicatieve skills aan om het thema “trauma” in je team bespreekbaar te maken.
Bijkomend verlenen we de juiste bijstand/hulpverlening aan het slachtoffers, collega’s en organisatie. Om dusdanig het leven van het slachtoffer/als organisatie zo goed en zo snel mogelijk weer op een positieve spoor te zetten.
Zelfs de externe preventiediensten doen beroep op onze diensten, aangezien onze expertise zit op het vlak van ‘trauma’.
Wie is Annick Rogiers
HR consultant, ICF gecertificeerde bedrijfs- en traumacoach, gespecialiseerd in het ombuigen van deze trauma’s naar re-integratie en herstel (www.traumacoach-annickrogiers.be/www.annickrogiers.be). Samen met mijn team van ZorgKrachtig/TraumaZorg bestaande uit psychologen, therapeuten, rouwconsulente, traumacoach wil ik jullie hier graag bij helpen. U kan mij bereiken via: info@annickrogiers.be/info@zorgkrachtig.net of 0032 497 29 50 43.